گزارش و تحلیل آکوستیک مرفوک :
چشم انداز کلی به پروژه:
طراحی آکوستیکی با توجه به نوع طراحی معماری و دکوراتیو بوده و هیچ گونه تغییرات ابعادی صورت نگرفته است. این ارائه در یک بخش با تحلیل آکوستیکی که پارامترهای هر بخش به صورت جداگانه توضیح داده خواهد شد.
با توجه به شکل هندسی سالن که دارای شکستگی های می باشد از لحاظ پخش کردن صدا (Diffuse) مشکلی وجود نداشته و نیاز به تغییرات معماری(ابنیه) در طراحی وجود ندارد.
سالن مورد نظر با داشتن بیشرین طول کلی حدود 29 متر و عرض 15 متر که مساحتی حدود 430 متر مربع در یک طبقه مورد ارزیابی و طراحی قرار گرفته است. در شکل 1 (Define Grid) رامشاهده کنید.
تحلیل آکوستیکی سالن:
هندسه سالن:
نرم افزارهای آکوستیکی حجم تقریبی سالن را معادل 1598 متر مکعب محاسبه کردند(شکل 2). این مقدار حجم در تمامی پارامترهای آکوستیکی و الکتروآکوستیکی تاثیر زیادی دارد و تمامی محاسبات گفتاری به پارامتر حجم سالن بستگی دارد. لازم به ذکر است که در محاسبه این پارامترها عواملی چون دما و رطوبت داخلی سالن نیز امری تاثیر گزار است که ما ارقام مورد نظر را مقدار دما و رطوبت اتاق مد نظر گرفته ایم.
سالن مورد نظر با توجه به نوع طراحی اعمال شده دارای 1057 کنج است(شکل 3) که بیشتر این رقم به دلیل وجود طرح دیوار میباشد. این نقاط به دلیل پخش کردن بازتاب صدا به زوایای مختلف به کنترل آکوستیکی سالن کمک می کنند.
به طور مجموع مقدار 1230 متر مربع میزان کلی سطوح سالن می باشد که این مقدار، ابزار اصلی برای کنترل آکوستیکی سالن می باشد(شکل 3).
متریال کف سالن
موکت یکی از متریال هایی است که در کنترل آکوستیکی سالن خیلی کمک می کند. البته به نوع موکت نیز بستگی دارد، ولی در مجموع این متریال از ضریب جذب صوتی خوبی برخوردار است.
همان طور که در شکل 4 مشاهده میکنید موکت انتخاب شده بر روی سطح بتون می باشد و در فرکانس های بالا ضریب جذب صوتی خوبی دارد.
در شکل شماره 5 قسمت هایی که از متریال موکت استفاده شده است را مشاهده میکنید. لازم به ذکر است متریال مورد استفاده در روی سن نیز موکت انتخاب شده است که این امر هم به دلیل
جذب صدای داخل سن و هم به دلیل جلوگیری از انتقال صدای کوبه ای و غیره است.
ام دی اف معمولی
با توجه به طراحی صورت گرفته در قسمت های دیواره ها از ام دی اف استفاده شده است. با توجه به لایه لمینتی که روی ام دی اف قرار گرفته است ضریب جذب چندانی نمیتوان از این محصول انتظار داشت. ولی با توجه به زیر سازی های برنامه ریزی شده برای اجرا این قسمت می تواند صداهای با فرکانس پایین را کنترل نماید.
با توجه به شکل 6 در فرکانس 63 و 125 هرتز این متریال از جذب صدای تقریبی 0/18 برخوردار می باشد که با توجه به دیگر متریال های استفاده شده مناسب می باشد.
در شکل 7 می توانید قسمت هایی که از ام دی اف استفاده شده است را مشاهده کنید.
ام دی اف CNC و Wool
کناف سقف
در طراحی سقف نیز از متریال کناف استفاده شده است. همان طور که قبلا ذکر شد این نوع ازمتربال و حجم آن کمک به مجموع آکوستیک سالن و همچنین به دلیل شکست هایی که در طراحی سقف وجود دارد در پراکنش صدا این نوع از طراحی کمک زیادی خواهد کرد.
در شکل شماره 11 قسمت های سقف را مشاهده می کنید.
درب ها
درب ها به طور عمومی عامل اصلی انتقال صدا به سایر قسمت ها هستند. درب مورد استفاده شده در این طرح از نوع درب تمام چوبی و نیمه آکوستیک است. با توجه به شکل 12 می توان فهمید که درب در ضریب جذب صدای سالن نقش چندانی ندارد.
در شکل 13 میتوانید قسمت هایی از سالن که دارای درب می باشد را مشاهده کنید.
زمان واخنش(RT)
زمان واخنش عبارت است از تداوم صوت پس از مکث و فطع منبع صوتی که در نتیجه انعکاس های مکرر و تکرار شونده رخ میدهد. زمان واخنش زمان مورد نیاز برای انرژی صوتی به منظور تضعیف 60 دسی بل و یا یک هزارم از شدت اولیه آن است.
در شکل 14 مقدار زمان واخنش یا RT برای مکان های متفاوت را مشاهده میکنید. با توجه به نوع کاربری مکان مورد نظر این مقدار می تواند بین 0/9 تا 1/6 ثانیه باشد.
با توجه به کاربری این سالن در برگزاری همایش ها و سخنرانی(Speech) اولویت 1 می باشد، لازم است که زمان واخنش پایین تری (Dead)مد نظر باشد.
با استفاده از متریال های داده شده به سطوح مختلف سالن زمان واخنش سالن به دست آمده است (شکل15).
با توجه به شکل می توان نتیجه گرفت که زمان واخنش(T Sabine) در فرکانس 1000 هرتز (فرکانس مرجع)حدود 0/88 ثانیه می باشد. این مقدار با توجه به نوع کاربری سالن بسیار مناسب می باشد.
دلیل به دست آمدن این مقدار استفاده از شکل و حجم و متریال های آکوستیکی در سالن می باشد.
در صفحه های گذشته در رابطه با تاثیر متریال بر روی آکوستیک سالن صحبت شد. در شکل 16 مقدار موثر هر یک از متریال های مورد استفاده در طراحی آکوستیکی را مشاهده می کنید.
با توجه به شکل، نوع و حجم متربال میزان تاثیر مستقیم در آکوستیک سازی سالن با توجه به فرکانس های مختلف مشاهده می کنید، که در تمامی فرکانس ها جذب بسیار مناسبی را داراست.
در شکل شماره 17 می توانید مقدار جذب تمامی متریال های مورد استفاده در فرکانس های مختلف را مشاهده کنید.
در این شکل نیز مشخص است که متریال موکت و پانل CNC و کناف تاثیر زیادی در کنترل زمان واخنش دارند.